PATEN BOT
Paten’in ayağımıza giydiğimiz kısmıdır. Botun hareket eden bilek kısmına ‘Cuff’ adı verilir. Botun sert plastik gövdesine de ‘Shell’ denir. Botun içinde ‘Liner’ denilen ayağımıza daha ergonomik ve rahat bir duruş sağlayan bir iç bot daha vardır. Liner’in içinde de darbeleri emmesi için bir alt taban bulunur. Ekstra olarak ta buraya silikon tabanlar konulabilir. Bunlar şok emici olarak adlandırılmaktadırlar.
PATEN FRAME
Tekerlerin takıldığı kısma verilen isimdir. Tekerler Frame’e millerle tutturulmuştur. Bunlara ‘Axle’ denir. Frame de bota önden ve arkadan olmak üzere iki vida ile tutturulur. Buna da ‘Frame Bolt’ denir. Özellikle agresif patenlerin Frame’leri urban, agresif veya slalom Frame’ler ile değiştirilip çok amaçlı olarak kullanılabilmektedir.
PATEN RULMAN
Paten Tekerlerinin içlerinde rulmanlar vardır. Bu makine parçalarının amacı mil ile teker arasındaki sürtünmeyi en aza indirmektir. Rulmanlar Abec veya SG ile gösterilir. Genellikle Patenlerde ABEC 5 ve ya 7 oldukça idealdir. Paten rulmanları tekerleklerinizin hızlı ve rahat dönmesini sağlar. ABEC standardına göre 1-3-5-7-9-11 gibi numaralar alırlar. Frame’in yan duvarları ile tekerlerin arasında bulunan pullara ‘Frame Spacer’ denir. Bir tekere 2 rulman takılır ve bu iki rulmanın arasına da bir pul konur. A.B.E.C rulmanın toleranslarına göre aldığı bir değerdir. Abec değeri artarsa rulmanın çalışabileceği devir sayısı da artar. Yani hızı artmış olur. Abec değeri arttıkça rulmanın darbe dayanımı da azalır, daha çabuk dağılabilir. Dolayısıyla agresif patenlerde düşük rulman tercih edilebilmektedir.
PATEN TEKERLEKLERİ
Genel olarak paten tekerleklerinin boyutları büyüdükçe süratleri artar. Bununla birlikte küçük tekerleklerin dönmeye başlaması daha fazla enerji gerektirir fakat manevra kabiliyetine ve ağırlık merkezinin yere yakın olmasına olanak sağlar. Büyük tekerler ise daha az enerji harcayarak daha hızlı gitmenize olanak sağlar. Paten tekerlerinin sertliği A ile gösterilir. Genellikle 78A - 93A arasında değişiklik göstermektedir ve rakam yükseldikçe sertlik artmaktadır.
Sert tekerlekler daha hızlı ve daha dayanıklıdır, yumuşak tekerlekler ise daha iyi bir yol tutuşu sağlar ve yolda ki bozulmalardan daha az etkilenirler ancak sert tekerlere oranla daha yavaşlardır.Paten çeşitlerine göre ideal paten tekerlek çapları ise şu şekildedir:
Fitness Paten: 72-90 mmSlalom Paten: 72-80 mmAgresif Paten: 44-59 mmHız Paten: 84-110 mm
PATEN FREN
Fren patencinin ayağını hareket ettirerek durmasını ve yavaşlamasını sağlar. Yeni başlayanlar için topuk freni yapmayı öğrenmek hayati önem taşımaktadır. Genellikle sağ patenin topuk kısmına monte edilir. Slalomcular ve agresif patenciler genellikle topuk freni kullanmazlar çünkü topuk freni ileri seviye patenciler için hareket kabiliyetlerini engeller.
PATEN KULLANIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Paten yaparken mutlaka bileklik, dizlik, dirseklik ve kask koruma grupları kullanılmalıdır. Yürüyüş ya da koşu da olduğu gibi yolun sağ tarafından gidilmesine özen gösterilmelidir. Paten yaparken paten için uygun alanlar seçmeye dikkat edilmeli ve yüksek sesle mp3 ya da benzeri araçlarla müzik dinlenmemelidir. Bunun sebebi çevreden gelebilecek tehditlere karşı savunmasız kalmak ve ani tepki gösterememektir. Paten yaparken mutlaka trafik kurallarına uyulmalı ve araçların arkalarına tutunulmamalıdır.
Size tekerlekler üzerinde, sporu eğlence ile buluşturmayı vadediyoruz!
Sağlığınız için, sosyal hayatınıza yeni bir renk eklemek için ya da yeni bir hobiye merhaba demek için; nedeniniz her ne olursa olsun, süreç çok eğlenceli, sonuç ise çok başarılı olacak.
Patenini, kaykayını ya da bisikletini alıp hemen aramıza katılmak için şu andan daha doğru bir zaman yok. Aklına takılan tüm sorular için, telefonun ucundayız.